BIRKÓZÁS

BIRKÓZÁS A TACBAN

A tatai birkózás rövid története

2012. november közepén kezdtük a birkózó edzéseket Tatán. Ezt megelőzően 2012 őszén ellátogattunk a tatai általános iskolákba és toborzókat szerveztünk, amelyek során látványos bemutatókat tartottunk az alsó tagozatos tanulók részére. A gyerekek kezdeti nagy lelkesedése után sajnos az edzéseken a kezdeti érdeklődőknek csupán a töredéke jelent meg. A kis létszám azonban nem akadályozta az edzések megkezdését heti két alkalommal, keddenként és csütörtökönként.Azok a gyerekek, akik ellátogattak egy-egy edzésre, kedvet kaptak a birkózáshoz és további foglalkozásokon jelentek meg. Az idő múlásával természetessé vált számukra, hogy kedden és csütörtökön birkózni járnak.

A 2013. év elején ismét ellátogattunk az általános iskolákba és a legtöbb tatai óvodába, és a pedagógusok segítségével birkózni invitáltuk a gyerekeket.

Így alakult ki a ma már állandónak mondható létszám: 12-14 fő. A standardnak mondható 7-8 kisbirkózó mellett folyamatosan újak is megjelentek. A tehetségesebb gyerekeknek lehetőséget nyújtunk arra, hogy heti egy alkalommal a tatabányai birkózó szakosztály keretein belül is részt vehessenek az edzéseken.

Három kiemelkedően tehetséges fiatalt ki kell emelnünk sportolóink közül:

- Karácsony Panna (2002) kétszeres országos diákolimpiai 5. helyezett

- Berczeli Máté (2001) Dunántúl bajnokság 2. hely, magyar bajnokság 9. hely

- Csom Ruben (2000) Dunántúl bajnokság 3. helyezés

Több oka van annak, hogy elindítottuk az utánpótlás programot. Elsődleges célja, hogy minél több gyermekkel megismertessük ezt a csodálatos sportágat. Emellett cél, hogy 14 éves korosztály felett, a serdülő és junior csapataink elegendő létszámú játékossal tudjanak indulni a bajnokságban; ezt csak egy megfelelő létszámú bázis megteremtésével lehet elérni. Másik nagyon fontos oka a „tömegesítésnek”, hogy felnőtt csapatainkban minél több hazai nevelésű játékost szeretnénk játszatni. Szeretnénk elérni, hogy felnőtt csapatainkban nagyobb legyen a klub által nevelt játékosok aránya, természetesen a magas színvonal megtartása mellett. Ez egy hosszú távú folyamat, ami számításaink szerint 7-8 év múlva valósulhat meg legkorábban.

A 2016/2017-es szezonra sikerült elérni, hogy U8-junior korosztályig szinte minden korcsoportban tudunk megfelelő létszámú csapatot indítani. Az előző idényhez hasonlóan idén is rendezünk városi bajnokságot az U8-U9-es korosztálynak, ez a verseny az elmúlt évtizedekben nem szerepelt a programban.

A jövőbeni céljaink között szerepel, hogy újabb toborzókat szervezünk ősszel az iskolákban, óvodákban, hogy minél több gyereket csalogassunk a birkózó edzésekre és szerettessük meg velük a sportot, a birkózást és folyamatosan növeljük a létszámot !

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069