KÉZILABDA

ÉRTÉKELŐ

2018 - 2019

Értékelés 2018/19 ősz – férfi kézilabda

Az őszi szezont követően az előkelő, ötödik helyen áll a férfi csapat az NBI/B nyugati csoportjában. Nyáron jelentős átalakuláson ment át az együttes, többek között csatlakozott a kerethez a 179-szeres válogatott, Harsányi Gergely és a több mint 200 NBI-es mérkőzésen szerepelt Benis Bence. Tatabányáról kettős igazolású játékosokkal egészült ki a gárda, Sibalin jakab vezetőedző szerint az ősz egyik legfontosabb feladata a csapatépítés volt. A szakember bízik benne, hogy tavasszal is hasonlóan eredményesen szerepel a TAC, és az együttes hosszú távon biztosítani tudja helyét az NBI/B-ben.

Tatai AC: - Nyáron szinte teljesen átalakított csapattal vágtunk neki a szezonnak, most, fél távnál az előkelő, ötödik helyen áll az együttes. Az előzetes elvárásokhoz képest hogyan értékeled a helyezést?

Sibalin Jakab vezetőedző: - Nem könnyű helyzetben, bizonytalanságban fejeztük be az előző bajnokságot, majd kezdtük el a felkészülést és az új szezont. Gyakorlatilag teljesen új csapatot kellett kialakítanunk. Ennek tükrében mindenképpen jó érzés úgy tekinteni a tabellára, hogy az ötödik helyen állunk. Azt azonban látni kell, hogy a középmezőny nagyon sűrű, egy-egy pontnak óriási jelentősége van az előrelépés szempontjából.

Harsányi Gergő személyében igazi klasszis játékos érkezett, az ő szerepét hogyan határoztad meg a csapaton belül?

- Gerit régóta ismerem (még valamikor játszottunk is egymás ellen), mindenképpen szerettük volna, hogy hozzánk kerüljön, miután Tatabányán befejezte a profi pályafutását. Igazi csapatember, mentalitásával, tapasztalatával, rutinjával, példamutatásával nagyon fontos láncszeme csapatunknak.

Örömteli pillanatként éltük meg, amikor Csányi Csongor és Szi-Benedek Balázs személyében két saját nevelésű, alig 16 éves, még serdülő korú játékos mutatkozhatott be a felnőtt csapatban. Mit gondolsz, mi a legfontosabb a pályafutásuk szempontjából?

- Úgy gondolom, minden fiatal játékosnak fontos, ha van előtte egy elérendő cél, amely plusz motivációt adhat neki és a többi fiatal számára is. Természetesen ez, jelen esetben a kézilabda, nem mehet a tanulás rovására. Szeretnénk, hogy a tehetséges, szorgalmas fiatalok minél nagyobb számban kézilabdázzanak, majd kerüljenek be a felnőtt csapatba.

A mezőnyben a harmadik legkevesebb gólt kapta a csapat, átlagban 24,2-t, ami kicsivel jobb, mit tavaly. Hogyan értékeled a védekezést?

- Számomra a védekezés abszolút központi kérdés, prioritás, mely nagyrészt akarati kérdés. Nem feltétlen mindig látványos része a kézilabdának, de a mérkőzések itt dőlnek el. Itt lehet kiküszöbölni a támadásban vétett hibákat, el lehet bizonytalanítani még a legerősebb ellenfelet is. Alapból nem működött rosszul ez a csapatrész, de egy-két mérkőzésen (Balatonfüred, Vác) maradt bennem némi hiányérzet. A védekezési variációink számát. is szeretnénk bővíteni a tavaszi idényre.

A lőtt gólokat tekintve ugyan „csak” két csapatot előzünk meg, de a tavalyi 23.6 gól/meccs átlag 25,1-re nőtt. Ez a csapatrész hogyan teljesített?

- A tavalyihoz képest történt előrelépés mindenképpen örvendetes, jó lenne azonban, ha az ún. könnyű gólok (közvetlen és közvetett indítás) tekintetében hatékonyabbak lennénk. Úgy érzem, ebben még maradt tartalékunk.

Volt-e bravúrnak értékelhető eredmény, és volt-e olyan találkozó, amit gyengébbnek ítélsz meg?

- Sajnos, klasszikus bravúrunk nem volt, hiszen az első négy csapat ellen összesen egy pontot szereztünk. Ebben közrejátszott az is, hogy ebben az időszakban rengeteg sérültünk volt, elfogytunk a mérkőzések végére. Ami viszont fontos, hogy a közvetlen riválisok ellen viszonylag jól szerepeltünk.

Az NBI/B-ben folyamatosan, idényről-idényre zajlik a bajnokság átalakítása. Véleményed szerint mi kell ahhoz, hogy a Tatai AC stabil tagja tudjon maradni a mezőnynek?

- Szükséges lenne, hogy együtt tudjuk tartani a csapat magját, s legyen lehetőségünk célirányosan egy-egy pozícióra erősíteni.

Korábbi értékelők:

Értékelés – női kézilabda

Veretlenül nyerte meg a bajnoki címet a Tatai AC női kézilabda csapata a megyei bajnokságban, a gólkirálynő pedig Zink Viktória lett 155 góllal. A következő szezonban is a hasonlóan tudatos és eredményes játék a cél, emellett pedig folytatódik a fiatalok beépítése a nagy csapatba – mondta az évet értékelve Gubicza István vezetőedző.

TAC: - Bajnokként, veretlenül zártuk második szezonunkat a megyei bajnokságban. Tavaly harmadikok voltunk, a mostani bajnoki cím mennyire volt benne a csapatban előzetesen?

Gubicza István vezetőedző: - A TAC női kézilabdacsapata a 2017-2018-as bajnoki szezont a Komárom-Esztergom megyei bajnokságban versenyezte. Az évadban 5 csapat nevezett: az Ács két csapattal, a Kisbér, a Környe és mi. Mivel az előző évben előttünk végzett két csapat nem indult (a Dorog II. feloszlott, az Esztergom feljutott az NBII-be), az ellenfelek ismeretében reális célkitűzésnek tűnt a bajnokság megnyerése.

A legkevesebb gólt kapta a csapat, 34 kiállítással pedig a középmezőnyben állunk. Hogyan értékeled a csapat őszi védekezését?

- Csapatunk egyik erőssége volt a védekezésünk, amit minden mérkőzés előtt külön kértem és hangsúlyoztam. A két belső pozícióban főleg Varga Bettina és Zink Viktória vitte a prímet kemény ütközéseikkel, jó ütemű fellépéseikkel. Természetesen az egész csapat nagyon hatékonyan és okosan védekezett. Kiemelném még a folyamatosan magas szintű kapusteljesítményt! Ezek nélkül nem tudtuk volna megvalósítani a másik erősségünket, a gyorsindításokat, lerohanásokat.

A mezőnyben mi dobtuk a legtöbb gólt, a gólkirályi címet 155 góllal Zink Viktória szerezte meg. A keretből összesen 19 játékos dobott gól, megítélésed szerint a támadósor hogyan teljesített?

- A gyors játékuknak köszönhetően mi lőttük a legtöbb gólt. A gólkirálynő Zink Viktória lett, de örömömre szolgált, hogy egyre többen kivették a részüket a szezon második felében a góllövésből beálló, szélső, lövő és irányító pozíciókból is.
Sajnos a szezonban két fiatal játékosunk komoly sérülést szenvedett. Őket szerettem volna beépíteni a csapatba. Ezt a teljes gyógyulásuk után valósítjuk meg. Ennek ellenére vannak ügyes trónkövetelők, akik már teljesítményükkel és hozzáállásukkal a felnőtt csapat tagjai.

Ifi csapatunk a felnőttekhez képest egy osztállyal feljebb indult, ősszel nyolc, tavasszal három pontot szereztek. Mi volt az elvárás és mennyire sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?

- Az ifjúsági csapatunk a női ifjúsági III. osztályban indult. Előzetes várakozásom a középmezőny volt. Amennyiben a csapatból minden játékosra mindig számíthattam volna - edzéseken és mérkőzéseken -, ez a cél elérhető lett volna. Sajnos a sérülések, a hozzáállásbeli hiányosságok miatt az alsó harmadba kerültünk a tavaszi szezonban.

- Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a játékosoknak, akik edzéslátogatottságukkal, a mérkőzéseken való részvételükkel (akár sérülten, betegen is) segítették csapatukat, egymást! Sajnos, többre hivatott játékosok váltak ki a csapatból – de hát „nem akarásnak nyögés a vége”!

Milyen igazolások/erősítések várhatók a szünetben? Milyen típusú csapat áll össze elképzeléseidben?

- Mivel a következő szezonban is a megyei bajnokságban fogunk szerepelni, nem tervezünk nagy változást a keretben. Bárkit szívesen látunk, aki fizikailag és emberileg vállalja a munkát, a mi értékrendünket. Számítok a sérültjeinkre, és bízom a mielőbbi felépülésükben. Az ifjúsági csapatban kellene néhány jó felfogású új játékos, akiket mielőbb beépíthetnék a csapatba!
Gratulálok a csapatomnak az elért eredményhez! Az ideinél több közös munkát és hasonló sikereket kívánok az előttünk álló szezonra!

Korábbi értékelők:

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069