KÉZILABDA

ÉRTÉKELŐ

2018 - 2019

Remek szezon szakadt félbe

Az utóbbi évek legnagyobb sikerei előtt állt a Tatai AC kézilabda szakosztálya, ám a járvány közbeszólt. A bajnokságok márciusi felfüggesztése idején férfi felnőtt csapatunk csatában volt a dobogóért, ifjúsági és serdülő gárdánknak pedig az első hely megszerzésére is reális esélye volt. A nők biztos második pozícióban álltak a megyei bajnokságban, NBII-es lány ifi csapatunk és az első osztályban indult U15-öseink pedig színvonalas, nagyon jó meccseket vívtak. A leállás időszaka nehéz volt mindenki számára, de a lendületet tovább kell vinni, hogy jövőre meg tudjuk ismételni vagy felül tudjuk múlni az idei remek szereplést – értékelte a „csonka” szezont Somogyvári Tamás szakosztályvezető.

Tatai AC: - Hirtelen szakadt félbe az idény, egy csonka szezon után nehéz, szinte lehetetlen értékelni.

Somogyvári Tamás szakosztályvezető: Ahogy sok csapatnak, így nekünk se tett jót a szezon lezárása, különösen eredmény kihirdetése nélkül. Bár idén felnőtt csapatunknál se a kiesés, se a feljutás nem volt aktuális. Szakmailag és mentálisan is egy új helyzetbe kerültünk, amit próbáltunk mi is a lehetőségekhez képest jól megoldani. Talán arra „jó” volt ez az időszak, hogy egy kicsit mindenki - nemcsak a játékosok – lenyugodott és átgondolta, átértékelte melyek a legfontosabb értékek az életben.

Mégis, hogyan látod felnőtt csapataink teljesítményét, az eredeti célkitűzésekhez tükrében?

Női felnőtt csapatunk idén nagy valószínűséggel a második helyen zárt volna a bajnokságban, sajnos kevesen voltunk, de a lányok szépen helytálltak. Férfi felnőtt csapatunk a tavalyi évhez képest szintet tudott lépni. A szezon előtt az 1-4. helyezés volt a célkitűzés, ha számszerűsíteni akarjuk, de a legfontosabb azt volt, hogy fejlődjünk: a felnőtt csapaton keresztül az egész szakosztály folyamatosan előrébb tudjon lépni, kollégáimmal ez hajt minket évről-évre. Egy nagyon jó szellemiségű csapat állt össze, ami 2. helyezést eredményezett a félidőre és reális esélyünk lett volt az éremszerzésre! Mindenki éhes volt a sikerre, a jövőben is ilyen játékosokat fogunk Tatára hívni.

Utánpótlás vonalon milyen évet zártunk?

Talán még nagyobb örömmel tölt el, hogy utánpótlás csapataink is előre tudtak lépni. Elsősorban a nagyobb korosztályokat említem, mert itt van bajnoki rendszer. A U15-ös lány csapatunk az első osztályban, NBI-es csapatok utánpótlás akadémiáival játszott, több győzelmet is arattunk. Az NBII-es ifi lányok is helytálltak, a középmezőnyben végezhettek volna idén.

Fiú serdülő csapatunk a tavalyi bajnoki cím után idén is megnyugtató előnnyel vezette a tabellát!

Férfi ifjúsági csapatunk pedig 7 év után először éremesélyes volt, sőt az első helyen álltunk és a legtöbb riválist már legyőztük. Kimondhatjuk, lehet, hogy 2 bajnoki aranyat és egy ezüst- vagy bronzérmet „vett el” tőlünk a korona vírus! Valószínű az elmúlt 8 év legjobb évét zártuk volna!

Hogyan tudjátok tartani a tüzet a játékosokban?

Ahogy az életben, úgy a sportban is mindenki máshogy reagált erre a helyzetre. Általánosságban május elején volt mindenkinek a mélypont! Amikor már kedvező hírek jöttek a járvánnyal kapcsolatban, mindenki ismét nagyon motivált lett. Pozitívum, hogy a gyerekek már alig várták, hogy kint lehessenek és találkozhassanak a csapattársakkal. Talán most láttam először rendszeresen azt a jelenséget, amit mi gyerekként átéltünk, hogy kint a szabadban keresték egymás társaságát és ha nem is a grundon, de a nagyon jól felszerelt tatai szabadtéri sportpályákon egész délután mozogtak. A telefonok meg pihentek a táskában!

Ilyen bizonytalan helyzetben hogyan lehet készülni a következő idényre?

Tervezni már korábban el kellett kezdeni. A vírus egy kicsit átírta a következő évet, de sikerült. Köszönet fő támogatóinknak: Tata Város Önkormányzatának és a Güntner Tata Kft.-nek, hogy továbbra is támogatnak minket és így össze tudtunk rakni egy bár kisebb, de optimális költségvetést. A férfi csapatunk 90%-ban megvan, még 1-2 játékossal tárgyalunk. Nagyon örülünk, hogy a tavalyi csapat nagy része itt marad és tovább tudunk építkezni. Emellett a saját nevelésű játékosok is szintén több szerepet fognak kapni! Férfi ifjúsági csapatunkat pedig szeretnénk elindítani az első osztályban.

Remek ősz után várhatjuk a tavaszi folytatást

Második helyen várja a tavaszi szezont a Tatai AC férfi kézilabda csapata az NBI/B nyugati csoportjában. A kiváló szereplésnek sok összetevője van, de a legfontosabb, hogy működött a csapategység, az idősebb és a fiatalabb játékosok egyformán akarták a sikert és a nehezebb pillanatokban is össze tudtak fogni egymásért – emelte ki értékelőjében Sibalin Jakab vezetőedző.

Tatai AC: - A kiváló hajrával elért tavalyi hatodik hely után idén a fantasztikus második pozícióból várjuk a tavaszi folytatást. Hogyan értékeled a helyezést?

Sibalin Jakab, vezetőedző: - A tabellára tekintve nyilván nem rossz érzés látni csapatunkat a második helyen, a mezőny azonban rendkívül szoros, nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, egy-egy győztes, illetve vesztes mérkőzéssel nagyokat lehet ugrani mindkét irányba. Számomra a helyezésnél fontosabb, hogy fejlődjünk, s bármilyen szituációba is kerülünk, csapatként tudjunk működni.

Szinte minden mutatóban javultunk, miénk a harmadik legjobb védelem és támadósor. Kezdjük a hátsó alakzattal, hogyan láttad a teljesítményüket?

A szezon szempontjából meghatározó volt (s lesz a továbbiakban is), miként tudjuk összerakni a védekezésünket, hogy jól funkcionáljon, kellő stabilitást adjon. Ezt nagyjából sikerült elérnünk, az esetek túlnyomó részében megbízhatóak voltunk hátul, tavaszra azonban szeretnénk picit bővíteni a repertoárt. A kapusok teljesítményére sem lehet panaszunk, a „kötelezőkön” kívül extrákat is tudtak hozni.

Ha csak a számokból indulunk ki, támadásban volt „látványosabb” A tavalyi 24.8-as átlagról 27.3-ra javítottuk az átlagot. Ez a csapatrész hogyan teljesített?

Itt régóta szerettünk volna előrelépni, úgy gondolom, most ez látványosan sikerült. Ez elsősorban a stabil védekezésből történő direkt indításokban és a másodszándékú gyors befejezésekben mutatkozott meg. Így számos ún. könnyű gólt tudtunk szerezni, nem kellett felállt fal ellen „szenvednünk”.

Harsányi Gergő mellett idén egy másik világklasszis, Iváncsik Tamás is csatlakozott a kerethez. Mit jelent a kettejük jelenléte, személyisége a csapat fejlődése szempontjából?

Úgy gondolom, egyikőjüket sem kell külön bemutatni. Nem csupán a pályán nyújtott teljesítményük kiemelkedő, hanem mentalitásuk, hozzáállásuk, segítőkészségük is sokat segített mindannyiunknak. Ugyanakkor sohasem tartottak igényt semmilyen külön státuszra, ugyanolyan példamutató alázattal végzik az edzésmunkát, mint bármikor korábban más csapataikban. A fiatalabbak számára olyan példaképek, akikkel egyre ritkábban találkozni már a kézilabdapályákon.

Volt-e bravúrnak értékelhető eredmény - 5 év elteltével törtük meg a győri „átkot” -, és volt-e olyan találkozó, amit gyengébbnek - a mindössze három vereség tükrében - ítélsz meg?

Bravúrunk véleményem szerint több is volt. A fent említett győri találkozó, a PLER elleni hazai mérkőzés mindenképpen ide sorolandó. Megítélésem szerint a legfontosabb azonban a Veszprémi KKFT. elleni idegenbeli győzelmünk volt. Ez alapozta meg, adott hitet, önbizalmat a további sikerekhez. Negatívumként a Szigetszentmiklóstól elszenvedett vereségünket emelném ki. Egy három hetes szünet után játszottunk, előtte-utána jó szériában voltunk, sokat készültünk rá, valahogy mégsem tudtunk kellően felpörögni, szinte semmi sem jött össze.

Mire lehet képes tavasszal a Tatai AC felnőtt csapata?

Fontos lenne számunkra, hogy a sérülések elkerüljenek bennünket, hiszen nem túl bő a keretünk. Szeretném, hogy egy jó felkészülés után az őszihez hasonló színvonalon, koncentrációval, igazi csapatként tudjunk kézilabdázni. Az, hogy ez mire lesz elég, nem csak tőlünk függ…

Értékelés – női kézilabda

Veretlenül nyerte meg a bajnoki címet a Tatai AC női kézilabda csapata a megyei bajnokságban, a gólkirálynő pedig Zink Viktória lett 155 góllal. A következő szezonban is a hasonlóan tudatos és eredményes játék a cél, emellett pedig folytatódik a fiatalok beépítése a nagy csapatba – mondta az évet értékelve Gubicza István vezetőedző.

TAC: - Bajnokként, veretlenül zártuk második szezonunkat a megyei bajnokságban. Tavaly harmadikok voltunk, a mostani bajnoki cím mennyire volt benne a csapatban előzetesen?

Gubicza István vezetőedző: - A TAC női kézilabdacsapata a 2017-2018-as bajnoki szezont a Komárom-Esztergom megyei bajnokságban versenyezte. Az évadban 5 csapat nevezett: az Ács két csapattal, a Kisbér, a Környe és mi. Mivel az előző évben előttünk végzett két csapat nem indult (a Dorog II. feloszlott, az Esztergom feljutott az NBII-be), az ellenfelek ismeretében reális célkitűzésnek tűnt a bajnokság megnyerése.

A legkevesebb gólt kapta a csapat, 34 kiállítással pedig a középmezőnyben állunk. Hogyan értékeled a csapat őszi védekezését?

- Csapatunk egyik erőssége volt a védekezésünk, amit minden mérkőzés előtt külön kértem és hangsúlyoztam. A két belső pozícióban főleg Varga Bettina és Zink Viktória vitte a prímet kemény ütközéseikkel, jó ütemű fellépéseikkel. Természetesen az egész csapat nagyon hatékonyan és okosan védekezett. Kiemelném még a folyamatosan magas szintű kapusteljesítményt! Ezek nélkül nem tudtuk volna megvalósítani a másik erősségünket, a gyorsindításokat, lerohanásokat.

A mezőnyben mi dobtuk a legtöbb gólt, a gólkirályi címet 155 góllal Zink Viktória szerezte meg. A keretből összesen 19 játékos dobott gól, megítélésed szerint a támadósor hogyan teljesített?

- A gyors játékuknak köszönhetően mi lőttük a legtöbb gólt. A gólkirálynő Zink Viktória lett, de örömömre szolgált, hogy egyre többen kivették a részüket a szezon második felében a góllövésből beálló, szélső, lövő és irányító pozíciókból is.
Sajnos a szezonban két fiatal játékosunk komoly sérülést szenvedett. Őket szerettem volna beépíteni a csapatba. Ezt a teljes gyógyulásuk után valósítjuk meg. Ennek ellenére vannak ügyes trónkövetelők, akik már teljesítményükkel és hozzáállásukkal a felnőtt csapat tagjai.

Ifi csapatunk a felnőttekhez képest egy osztállyal feljebb indult, ősszel nyolc, tavasszal három pontot szereztek. Mi volt az elvárás és mennyire sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?

- Az ifjúsági csapatunk a női ifjúsági III. osztályban indult. Előzetes várakozásom a középmezőny volt. Amennyiben a csapatból minden játékosra mindig számíthattam volna - edzéseken és mérkőzéseken -, ez a cél elérhető lett volna. Sajnos a sérülések, a hozzáállásbeli hiányosságok miatt az alsó harmadba kerültünk a tavaszi szezonban.

- Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a játékosoknak, akik edzéslátogatottságukkal, a mérkőzéseken való részvételükkel (akár sérülten, betegen is) segítették csapatukat, egymást! Sajnos, többre hivatott játékosok váltak ki a csapatból – de hát „nem akarásnak nyögés a vége”!

Milyen igazolások/erősítések várhatók a szünetben? Milyen típusú csapat áll össze elképzeléseidben?

- Mivel a következő szezonban is a megyei bajnokságban fogunk szerepelni, nem tervezünk nagy változást a keretben. Bárkit szívesen látunk, aki fizikailag és emberileg vállalja a munkát, a mi értékrendünket. Számítok a sérültjeinkre, és bízom a mielőbbi felépülésükben. Az ifjúsági csapatban kellene néhány jó felfogású új játékos, akiket mielőbb beépíthetnék a csapatba!
Gratulálok a csapatomnak az elért eredményhez! Az ideinél több közös munkát és hasonló sikereket kívánok az előttünk álló szezonra!

Korábbi értékelők:

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069