KÉZILABDA

ÉRTÉKELŐ

2020

Sűrű tavasz elé nézünk

A koronavírus járvány miatt rendhagyó, váratlan kihívásokkal teli 2020-as évet zárt a magyar kézilabda. Az előző szezon tavasszal félbeszakadt, a pandémia második hulláma miatt pedig rengeteg mérkőzés maradt el vagy kényszerült halasztásra az őszi fél évben. Az NBI/B nyugati csoportjában is akadozott a bajnokság, két olyan csapat is van, amelyik mindössze egyetlen bajnokit tudott lejátszani. A Tatai AC a tervezett tizenegy helyett összesen hét találkozón tudott pályára lépni, az őszt végül öt győzelemmel és két vereséggel zártuk. "Optikailag jól néz ki a tabella, hiszen a második helyen fordulunk a tavaszra, de a rengeteg kiesett mérkőzés miatt a kép csalóka, inkább a mutatott játékból és a fejlődés irányából kell kiindulni" – összegezte az őszi szezont Sibalin Jakab vezetőedző.

Tatai AC: - Nagyon furcsa őszi szezonon vagyunk túl, a koronavírus miatt rengeteg meccs elmaradt, vannak olyan csapatok, amelyek összesen egy találkozót tudtak lejátszani az elmúlt 4 hónapban. Mi viszonylag sokat voltunk pályán, az eredetileg kiírt 11-ből 7 fordulót teljesítettünk. Mik az első gondolatait a fél idénnyel kapcsolatban?

Sibalin Jakab, vezetőedző: Az elmúlt időszak, hasonlóan a többi csapathoz (de az élet más területén is) rengeteg bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot hozott. Olyan új kihívások, feladatok elé állított mindenkit, amelyekre nem volt példa korábban, nem voltak bevált receptek, megszűnt a tervezhetőség, új élethelyzetekre kellett megoldásokat találni. Konkrét, kézilabdás példáknál maradva, senki sem tudta mikor, kivel tud játszani, gyakran az utolsó pillanatban maradtak el mérkőzések, a betegségen átestek számára nulláról kezdődött minden, esetenként négyen-öten tudtunk csupán edzeni, hogy csak néhány példát soroljak a sok közül. Mindezek ellenére igyekeztünk minél több mérkőzést lejátszani, de a tavasz így is zsúfoltnak ígérkezik (elmaradt bajnokik, Liga Kupa, Magyar Kupa)..

Az elmaradt, halasztott találkozók ellenére, akárhogy is nézzük, a második helyen fordulunk a tavaszra. Hogyan értékeled a pozíciót?

Esztétikailag nyilván jól mutat így a tabella, azonban a lejátszott mérkőzések eltérő száma miatt ez megtévesztő, hosszú távú következtetést hiba lenne belőle levonni. Számomra a pozíció helyett fontosabb az adott helyzetben mutatott játék, a fejlődés, melyben az irányt mindenképpen pozitívnak vélem.

Elég szembetűnő volt a változás a lőtt gólok számában, összességében a tavalyi 27.3-as átlagot 30 fölé emeltük, egészen pontosan 30.14-re. Meglátásod szerint hogyan teljesített ez a csapatrész?

A lőtt gólok számának növekedésében jelentős szerepet játszott, hogy több könnyű gólt tudtunk szerezni labdaszerzésekből, indításainkat gyorsabban és hatékonyabban tudtuk befejezni. Jó lenne ezt legalább megtartani ezen a szinten a tavaszi időszakban is.

A védelem összesen 184 gólt kapott, a 26,2-es átlag kicsivel felette van az Általad sokszor elmondott, kívánatosnak tartott 25 felett. Itt miben lehet/kell előrelépni?

Igen, a kapott gólok számának növekedése nem tölt el örömmel, itt mindenképpen fejlődnünk szükséges. Az egy-egy elleni védekezésben voltak deficitjeink, sokszor nem voltunk elég agresszívak, a sok hiányzó miatt edzéseken nem volt mód megfelelő hőfokon gyakorolni ezt a játékelemet.

A nyáron sok új érkező volt, hogyan sikerült beilleszteni őket a csapat szerkezetébe, játékába?

Hasonlóan az előző időszakhoz, igyekeztünk mind emberileg, mind játéktudásban, motivált, tenni akaró fiatal embereket igazolni. Úgy gondolom, mindannyian hamar beilleszkedtek, jól érzik magukat a csapatban.

A két vereség közül melyikből milyen tanulságokat lehet levonni?

A PLER elleni mérkőzésen támadásban jól játszottunk, sajnos a védekezésünkben a fent említett hibák hatványozottan kiütköztek, nem volt meg a védelem és a kapusok közti összhang. A NEKA ellen nagyon akartunk, sokszor talán túl görcsösen is, rengeteg technikai hibánk volt, az első negyed órát átaludtuk. Természetesen az is hozzátartozik, hogy az ellenfél kifejezetten jó erőkből állt, nagyon jól játszott.

Mire lehet képes tavasszal a Tatai AC felnőtt csapata?

Jó lenne, ha a sérülések, betegségek elkerülnének minket, s egy jó felkészülést tudnánk elvégezni. Bízom benne, hogy tovább tudunk fejlődni, stabilabbá tudunk válni, így az ellenfeleknek lesz a több félnivalójuk!

Értékelés – női kézilabda

Veretlenül nyerte meg a bajnoki címet a Tatai AC női kézilabda csapata a megyei bajnokságban, a gólkirálynő pedig Zink Viktória lett 155 góllal. A következő szezonban is a hasonlóan tudatos és eredményes játék a cél, emellett pedig folytatódik a fiatalok beépítése a nagy csapatba – mondta az évet értékelve Gubicza István vezetőedző.

TAC: - Bajnokként, veretlenül zártuk második szezonunkat a megyei bajnokságban. Tavaly harmadikok voltunk, a mostani bajnoki cím mennyire volt benne a csapatban előzetesen?

Gubicza István vezetőedző: - A TAC női kézilabdacsapata a 2017-2018-as bajnoki szezont a Komárom-Esztergom megyei bajnokságban versenyezte. Az évadban 5 csapat nevezett: az Ács két csapattal, a Kisbér, a Környe és mi. Mivel az előző évben előttünk végzett két csapat nem indult (a Dorog II. feloszlott, az Esztergom feljutott az NBII-be), az ellenfelek ismeretében reális célkitűzésnek tűnt a bajnokság megnyerése.

A legkevesebb gólt kapta a csapat, 34 kiállítással pedig a középmezőnyben állunk. Hogyan értékeled a csapat őszi védekezését?

- Csapatunk egyik erőssége volt a védekezésünk, amit minden mérkőzés előtt külön kértem és hangsúlyoztam. A két belső pozícióban főleg Varga Bettina és Zink Viktória vitte a prímet kemény ütközéseikkel, jó ütemű fellépéseikkel. Természetesen az egész csapat nagyon hatékonyan és okosan védekezett. Kiemelném még a folyamatosan magas szintű kapusteljesítményt! Ezek nélkül nem tudtuk volna megvalósítani a másik erősségünket, a gyorsindításokat, lerohanásokat.

A mezőnyben mi dobtuk a legtöbb gólt, a gólkirályi címet 155 góllal Zink Viktória szerezte meg. A keretből összesen 19 játékos dobott gól, megítélésed szerint a támadósor hogyan teljesített?

- A gyors játékuknak köszönhetően mi lőttük a legtöbb gólt. A gólkirálynő Zink Viktória lett, de örömömre szolgált, hogy egyre többen kivették a részüket a szezon második felében a góllövésből beálló, szélső, lövő és irányító pozíciókból is.
Sajnos a szezonban két fiatal játékosunk komoly sérülést szenvedett. Őket szerettem volna beépíteni a csapatba. Ezt a teljes gyógyulásuk után valósítjuk meg. Ennek ellenére vannak ügyes trónkövetelők, akik már teljesítményükkel és hozzáállásukkal a felnőtt csapat tagjai.

Ifi csapatunk a felnőttekhez képest egy osztállyal feljebb indult, ősszel nyolc, tavasszal három pontot szereztek. Mi volt az elvárás és mennyire sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?

- Az ifjúsági csapatunk a női ifjúsági III. osztályban indult. Előzetes várakozásom a középmezőny volt. Amennyiben a csapatból minden játékosra mindig számíthattam volna - edzéseken és mérkőzéseken -, ez a cél elérhető lett volna. Sajnos a sérülések, a hozzáállásbeli hiányosságok miatt az alsó harmadba kerültünk a tavaszi szezonban.

- Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a játékosoknak, akik edzéslátogatottságukkal, a mérkőzéseken való részvételükkel (akár sérülten, betegen is) segítették csapatukat, egymást! Sajnos, többre hivatott játékosok váltak ki a csapatból – de hát „nem akarásnak nyögés a vége”!

Milyen igazolások/erősítések várhatók a szünetben? Milyen típusú csapat áll össze elképzeléseidben?

- Mivel a következő szezonban is a megyei bajnokságban fogunk szerepelni, nem tervezünk nagy változást a keretben. Bárkit szívesen látunk, aki fizikailag és emberileg vállalja a munkát, a mi értékrendünket. Számítok a sérültjeinkre, és bízom a mielőbbi felépülésükben. Az ifjúsági csapatban kellene néhány jó felfogású új játékos, akiket mielőbb beépíthetnék a csapatba!
Gratulálok a csapatomnak az elért eredményhez! Az ideinél több közös munkát és hasonló sikereket kívánok az előttünk álló szezonra!

Korábbi értékelők:

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069

Linkek

TAO
Kapcsolat