LABDARÚGÁS

ÉRTÉKELŐ

2018 - 2019

Értékelés 2018/19 ősz – Férfi felnőtt csapat

Szinte teljesen átalakult kerettel és új edzővel vágott neki a szezonnak a Tatai AC férfi labdarúgó csapata a megyei bajnokság I. osztályában. A fiatal gárda tizenkettedik helyen áll a bajnokság felénél, Kele Zoltán vezetőedző bízik benne, hogy az ősszel megszerzett rutin tavasszal eredményesebb játékot hoz, erősödik a játékosok önbizalma és az eddiginél is nagyobb hittel tudnak majd pályára lépni a fekete-fehér színekért.

Tatai AC: - Tavaly negyedikek lettünk a bajnokság végén, aztán nyáron alaposan átalakult a csapat és immár Kele Zoltánnal az U19-es aranygeneráció szakvezetőjével kezdte meg a felkészülést. A nagy átalakulás után mennyiben változott meg a csapat célkitűzése?

Kele Zoltán vezetőedző: - Új feladat, új kihívás várt, amikor elvállaltam a felnőtt csapat irányítását. Szerettem volna bizonyítani, hogy sokkal több van abban a felnőtt keretben, amely befejezte az előző idényt, és nem feltétlenül eredményesség kérdésében: hiányoltam a közösség erejét, az egymásba vetett hitet a mérkőzéseken.
Aztán úgy alakult, hogy az átvett, amúgy sem bő keret jelentősen megváltozott. Meghatározó játékosokat vesztettünk el a nyári átigazolási időszakban (Bombicz Tamás, Korcsok Christopher, Berki Gábor, Sándor Gábor). Szerettük volna megtartani Kovács Bencét a kapuba, ehelyett még a rutinos Valakovics Tibor is kivált a keretből. Közben a meglévő tehetséges fiataljainkra is szemet vetettek (Nagy Bálint). Átmenetileg tizenkét játékos maradt az előző évi keretből. Nem volt más választás, mint az U-19-es keretből felhozni a legjobbakat. Így, nagyjából egy lépésben kellett megvalósítani a korábban fokozatosra tervezett átalakítást, miszerint saját nevelésű labdarúgókkal építjük a jövőt. Nagyon örültem az érkező fiataloknak (Mészáros Dominik, Bogár Levente, Göncz Dávid), illetve Giricz Martinnak. De azt már a bajnokság elején be kellett látni, hogy célkitűzéseinket át kell értékelni.

Ezek szerint teljes generációváltáson, komoly fiatalításon esett át a csapat! Hogyan alakult a felkészülés?

- A keret ilyen mértékű változásai miatt sokkal előbb kellett volna elkezdenünk a felkészülést. A már hagyományos és mindig jó hangulatú szőgyéni túra sem úgy sikerült, mint ahogy számítottunk rá. Az edzőmérkőzések sorrendisége, erőssége sem építette a játékosaink önbizalmát; ezek szervezésekor még a feltételezett játékosállománnyal számoltam. A jó hangulat, az eredményes edzésmunka, a közösségépítés szempontjából a legfontosabb pillérnek tartom, hogy az edzéseken megfelelő létszámmal, motiváltan jelenjenek meg a játékosok. Ne tizenegy embert, hanem egy egymásért harcolni képes keretet tudjak kiállítani a hétvégi mérkőzésekre. Olyan játékosokat akartam a keretbe, akikre fel lehet nézni, és akik egymásra is fel tudnak nézni. Szerintem az edzéslétszámunk az őszi szezon utolsó harmadáig kitűnően alakult. A játékosok hozzáállására sem lehetett panasz. Sajnos a mérkőzéseken nem kaptam vissza azt a lendületet, önbizalmat, amit az edzéseken láttam.

- Az első négy fordulóban vereséget szenvedett a csapat, végül az Ács ellen, idegenben szakadt meg a rossz sorozat. Végül, összességében három győzelemmel és tizenegy vesztett találkozóval zártuk az őszi idényt.

- Sajnos a sikertelen bajnoki kezdés miatt egyre hitetlenebbé váltak a játékosok. Nehezen állt össze az eredményes összetétel és szerkezet. Az egymás számára még szinte idegen csapattagok nem alkottak erős közösséget, így ebben a nehéz szakaszában a bajnokságnak nem tudtunk eredményesek lenni. Pedig a bajnokság középső harmadában voltak olyan mérkőzéseink, ahol egy hajszál választotta el a csapatot a sikertől (Sárisáp, Vértesszőlős, Esztergom). Hamar váltunk hitehagyottá, elkeseredetté, és vagy későn kezdtük el játszani a játékunkat, vagy elkapkodtuk, hiányzott a rutin, a megfontoltság, ezzel többször kieresztettük a győzelem lehetőségét a kezünkből. Az idő haladt, az eredmény még nem jött, pedig minden mérkőzésnek voltak pozitív tapasztalatai, és hasznos információkat kaptam arról, hogy miben kell fejlődni csapatszinten.

Mit tartasz a legfontosabbnak a mentális felkészülésben?

- A jövőben tudatosan kell minden játékosnak figyelnie arra, hogyan éli meg az esetleges kudarcokat. Mi a kudarc? Ennek a feldolgozása is tanulható. Nem szeretném azt látni, hogy mérkőzéseken keresztül cipelünk magunkkal olyan hibákat, amiket már régen el kellett volna eresztenünk. Nem vihetjük tovább magunkkal, ezzel akadályozva a következő mérkőzés sikerességét. Mindig előre kell tekintenünk!
Szeretném, ha a játékosaim a mérkőzések elemzését magukkal kezdenék, aztán a többiekkel. Kommunikálnának a mérkőzéseken, az öltözőben, az edzéseken, a civil életben. Ez nálam nem a telefonálást, facebookozást jelenti, hanem a szemtől-szembe kommunikálást. Szeretném, ha játékosaim elsősorban emberek lennének, aztán természetesen jöhet a játéktudás.
Mint látható, bajnoki szereplésünk hátterében eléggé összetett dolgok állnak, csak nagyon komoly összefogással, egymásba vetett hittel, tisztelettel, töretlen akarattal léphetünk előre a tavaszi szezonban.

Milyen igazolásokat/erősítéseket terveztek a téli szünetben?

- Szeretném, ha a célkitűzéseit nem csak a szakosztályvezetés határozná meg, hanem jó lenne hallani a játékosainktól, hogy az önös érdekeik mellet, milyen módon tudnak segíteni a csapaton, milyen közösségi elvárásokat fogalmaznak meg. A csapat keretében természetesen indokoltak lennének a változtatások azonban újabb, esetleg meghatározó játékosok leigazolására kevés esélyt látok a téli időszakban. Ha tehetném, erősíteni kellene a csapat tengelyét. Befejező támadó, irányító középpályás, kapus leigazolása is tervben van, és mindemellett tárgyalásban vagyunk több játékossal is.

Minden elismerésem és köszönetem a keret tagjainak, akik kitartottak mellettünk, mellettem, elviselték a csapat körüli kísérletezgetést, megélték a vereségeket, tudtak örülni a számunkra életet jelentő, kevéske sikernek. Remélem, továbbra is kitartanak, és bízva a sikeres folytatásban, együtt fogunk tudunk örülni a tavasznak. Nem szeretnénk elengedni senkit a téli átigazolási időszakban. A nyarat 24 fős kerettel kezdtük meg, ez a szezon végére 19 főre csökkent.

- Bízom a játékosaimban, hogy januárban mindenkire számíthatok! Akinek más terve van, attól pedig őszinteséget várnék! Ha a csapat összetétele nem változik nagyban, esetleg erősödni tudunk, akkor a középmezőny elérése lehet a célunk.

Értékelés 2018/19 ősz – Utánpótlás

Négy őszi bajnoki cím: az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiemelkedően teljesített a Tatai AC labdarúgó szakosztályának utánpótlása. Csákány József szakosztályvezető bízik a sikeres folytatásban, amelyre a tehetséges és sikerre éhes sportolók mellett a felkészült és elhivatott szakembergárda jelenheti a garanciát.

Tatai AC: - Női vonalon U19-es, U17-es és U15-ös, míg a fiúknál U14-es csapatunk őszi bajnok lett, mit emelnél ki velük kapcsolatban?

Csákány József szakosztályvezető: - Női labdarúgóink Schäffer Péter vezetésével erőn felül teljesítettek az őszi szezonban és hatalmas sikerként könyvelhettük el mindhárom megyei bajnoki sorozatban elért őszi elsőségüket. A jelenlegi keret magja már jó ideje együtt van, így az elmúlt szezonban U17 és U19 korosztályokban begyűjtött arany, ill. ezüstérmet követően bízhattunk a hasonló eredményes folytatásban. Nem is kellett csalódnunk, hiszen lányaink kitettek magukért és mindkét említett korosztályban veretlenül vezetik a bajnokságot.

- Az viszont már számunkra is kellemes meglepetés, hogy a néhány hónappal ezelőtt elindított legfiatalabb, U15-ös korosztályunk is az élről várhatja a tavaszi folytatást. Tehetséges ifjú hölgyek alkotják csapatainkat egy nagyszerű szakember irányítása mellett és ez a kombináció jókor, jó időben és helyen talált egymásra, ami ontja magából a szép eredményeket, így nagyon bízom a hasonlóan sikeres tavaszi folytatásban.

- A Schweininger Ferenc edző által vezetett U14-es fiú csapatunk címvédőként vágott neki az idei sorozatnak és bár a csapat teljesen átalakult, megfiatalodott, ez az eredményességen mit sem változtatott és nagyon sok örömet szerzett nekünk az elmúlt hónapokban. Tovább emeli őszi bajnoki címünk értékét, hogy a játékosok többsége még U13-as korosztályú labdarúgó, ennek ellenére a 10 győzelemmel megvívott mérkőzés mellett a csupán csak egy vereség a mérleg. Ez több mint nagyszerű szereplés, így szép reményekkel várhatjuk a tavaszi folytatást.

A többi utánpótlás korosztály hogyan szerepelt?

- A Wéber Roland által vezetett U19-es csapatunk szinte teljesen átalakult a felnőtt kerethez csatlakozó játékosok, valamint az elmúlt szezonban U16 korosztályban ezüstérmet szerző keret felkerülésével. Az elmúlt években sikert sikerre halmozó ifjúsági csapatunk így új alapokra helyezve célkitűzéseit vágott neki a bajnokságnak és egy-két gyengébb mérkőzéstől eltekintve hozta is a tőle várt eredményt. Csapatunk jelenleg csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorult le a dobogóról, de az együttes valós tudását ismerve a bajnokság végére elvárás az első három hely valamelyike.

- A Kisék Szabolcs irányította U16-os csapatunk és annak minden tagja dicséretet érdemel az őszi szezonban mutatott kitartásáért és alázatáért! A nyáron több meghatározó játékost is elveszítettünk, így a szűkös létszámú keret miatt nem is lehetett más célunk, mint a tisztes helytállás. Ennek tökéletesen meg is feleltek fiataljaink, a csapat jelenlegi 6. helyezése jó alap lehet a folytatásra.

- Bozsik korosztályos csapataink (U7, U9, U11, U13) rendre a legnagyobb létszámmal vettek részt a részükre kiírt egyesületi programokon, ahol nagyszerű sikereket értek el köszönhetően a Gazda-Pusztai Zsolt, Willi Attila, Hartmann Péter, Wéber Roland, Zuggó János és Ligacs Béla összetételű szakmai csapatnak, akik hétről hétre igyekeznek megszerettetni a mozgást és megtanítani labdarúgópalántáinknak a sportág alapjait.

Infrastruktúra terén várható változás a tavaszi szezonra?

- Az őszi szezon során már hivatalosan is birtokba vehettük új sportöltözőnket, így utánpótlásvonalon több hazai bajnoki mérkőzésünkre is már itt készülhettünk. Tavasszal szeretnénk, ha a hazai mérkőzéseit eddig az edzőtáborban rendező U19 és felnőtt csapatunk is hazatérne, és új otthonunkban vívhatná meg bajnoki mérkőzéseit. A rendezés feltételeknek 90%-ban meg is felelünk, de környezetünk komfortosabbá tételében még lesz mit tenni a következő hetekben, hogy az egyesület nevéhez méltó körülmények között fogadhassuk ellenfeleinket!

Magam és minden kollégám nevében szeretném megköszönni szurkolóink és támogatóink egész éves bizalmát és segítségét. Az új esztendőben is számítunk mindenki támogatására!

TAC sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Hajrá Tata! Hajrá TAC!

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069