INTERJÚ - CIKK

Tudatos építkezés és biztató eredmények

2019. Február

Sportcsarnok

A felnőtt csapatok jó szereplése mellett sikeresen működik a Tatai AC kézilabda szakosztályában meghirdetett utánpótlás program. Öt év alatt csaknem négyszeresére nőtt az igazolt játékosok száma, a különböző korcsoportok pedig folyamatosan javuló teljesítménnyel egyre szebb eredményeket érnek el a bajnokságokban. A programot a következő években is hasonló következetességgel kell folytatni, hogy hosszú távon megmaradjon a minőségi kézilabda Tatán – értékelte a tapasztalatokat Somogyvári Tamás szakosztályvezető.

Tatai AC: - A 2018/19-es sportév felénél járunk, kezdjük az értékelést a szakosztály „zászlós hajójával”, a férfi felnőtt csapattal. Tavaly az együttes a tizedik lett, most, a bajnokság felénél az ötödik helyen várja a folytatást – ezt a szurkolók is értékelték, hiszen ősszel a korábbinál nagyobb számban látogattak ki a hazai mérkőzésekre?

Somogyvári Tamás szakosztályvezető: - Nagyon örülünk, hogy sikerült egy jó mentalitású, megfelelő motivációval rendelkező csapatot összerakni. Mivel 5 játékosunk maradt a tavalyi évről, ezért kicsit tartottunk a szezontól. Azonban optimizmusra adott okot, hogy sikerült Harsányi Gergőt leigazolnunk, aki egy élő legenda, ezt napról napra bizonyítja a pályán és a pályán kívül is. Benis Bence hosszú sérülésből érkezett és folyamatosan építi fel magát, de mentalitása profi. A Tatabányáról igazolt játékosok és a kettős engedéllyel nálunk játszó fiatalok is remekül helytállnak a bajnokságban, ami Nagy Péter munkáját dicséri! Külön öröm számunkra, hogy az itt maradt játékosok is megújultak. Az egyéni remek hozzáállás meghatározza csapatjátékunkat is, hiszen tudunk egymásért küzdeni! Nem nagyon volt olyan mérkőzésünk, ahol ne lett volna esélyünk a végső győzelemre. Ha 3 kezdő játékosunk nem sérül meg, most érmes helyezésről várnák a tavaszi szezont. De természetesen minden mérkőzésünket nem tudjuk megnyeri, talán ennél is fontosabb, hogy ismét egy jó közösség alakult ki az öltözőben, amire lehet építeni a következő időszakot.

A nézőket nem lehet becsapni. Ha azt látják, hogy a fiúk minden mérkőzésen nyerni akarnak és ezért mindent megtesznek, akkor még egy vereség után is felállva tapsolják őket. És ezt nagyon köszönjük!!!

Az év elején a 3-6. helyezést tűztük ki célul. Erre reális esélyünk van. Sajnos Bagi Gergő súlyos térdsérülést szenvedett, így ő már tavasszal nem tud pályára lépni.

Ami az utánpótlást illeti: a férfi ifjúsági csapat is jobban szerepel, mint tavaly, a serdülők pedig rég’ nem látott siker felé haladnak, hiszen hibátlan teljesítménnyel vezetik a bajnokságot. Ők az első képviselői a TAC évekkel ezelőtt megkezdett programjának, hogyan értékeled az ő szereplésüket?

Úgy gondolom, kiváló utánpótlás edzőink vannak. Márton Ádám, aki az ifjúsági csapat edzője már 3 éve Sibalin Jakabbal dolgozik együtt a felnőtt csapatnál, és ez látszik az ifjúsági csapaton. Sajnos a létszám még nem ideális, de ez az eredményben nem látszik. A serdülő csapatból is szívesen játszanak fel néhányan az ifi csapatba. Célunk idén a középmezőny.

Serdülő csapatunk, akik a Kőkúti iskolából kikerülve fejlődnek tovább Csányi Gábor irányításával a TAC kézilabda szakosztályában, nagyon ügyes korosztály. Az év elején az 1-3. hely valamelyikét tűztük ki célul, de ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy. Kijelenthetjük, hogy szeretnénk megnyerni a bajnokságot.

Természetesen fontos az eredmény, mivel a fejlődéshez kell a sikerélmény. Ami azonban még fontosabb, hogy felnőtt játékosokat neveljünk. Az utánpótlás nevelés akkor éri el a célját, ha kész, motivált felnőtt játékosokat képezünk. Elsősorban a saját felnőtt csapatunknak, másodsorban a magyar kézilabdának. Ősszel már két serdülő játékost Csányi Csongort és Szi-Benedek Balázst láthattuk a felnőtt csapatban. Célunk, hogy a saját nevelésű játékosaink 17-18 évesen már rendszeresen játszani tudjanak az NBI/B-s csapatunkban.

Szakértők szerint egy utánpótlás program akkor igazán sikeres, ha egy kiemelkedő korosztálynak van „folytatása”, azaz újabb és újabb generációk követik egymást a magas szintű képzésben. A lány és a fiú kisiskolás és gyermekbajnokságokban is több csapattal indultunk, mennyire vagy elégedett az ott zajló munkával?

Egy utánpótlás program, egy szakosztály, sőt még egy felnőtt csapat is csak akkor lehet sikeres közép és hosszú távon, ha megvan a folytonosság, a hátország. Az első lépés, ami a legfontosabb, hogy a 8-9 éves gyerekekkel megszerettessük a sportot, a kézilabdát. Ha nincs meg a stabil alap, nem lehet építkezni. Ezért a fundamentumokra nagy hangsúlyt helyezünk. Az utánpótlás edzőink felkészült - edzői végzetséggel rendelkező - szakemberek, és elégedett lehetek a munkájukkal. Természetesen folyamatosan fejlődni kell, és meg kell tudni újulni. Hibák mindenhol vannak, nálunk is, de az a lényeg, hogy felismerjük őket és kijavítsuk.

Az építőmunka másik fontos fokmérője a létszám. Mit lehet mondani, a program elindulása óta mennyivel növekedett a TAC-ban kézilabdázók száma?

A női felnőtt csapat a megyei bajnokságban "vitézkedik", és mindössze egy pontot veszítve áll a tabella első helyén. A lányok jó eséllyel haladnak a címvédés felé, miközben az ifjúsági együttes egy osztállyal feljebb, az NBII-ben pallérozódik.

Összességében hogyan látod a női szakág helyzetét a TAC-on belül?

Kívülről nézve talán néhányan úgy gondolhatják, hogy a szakosztályon belül a női csapat egy kicsit mostohagyerek. De ez nem igaz. Korábban a felnőtt női csapat szép eredményeket ért el NBII-ben. Azonban a már részletezett utánpótlás bázis hiányában nem lehetett fenntartani, mivel nem voltak fiatalok, akiket folyamatosan be tudunk volna építeni a felnőtt csapatba. Ezért hoztuk meg azt a szakmai döntést, hogy visszalépünk a megyei bajnokságba, és ha majd meglesz a hátország, a saját fiataljainkkal - esetleg kiegészítve 2-3 tapasztaltabb játékossal - saját erőből visszajutunk az NBII-be. Ehhez kell a türelem. Reményeik szerint 2-3 év múlva elérjük ezt a célt.

Az országban nagyon kevés egyesület vállalja, hogy mind a férfi mind a női szakágat képviselje. A TAC kézilabda szakosztályában a hagyományoknak megfelelően mindkét vonal ugyanolyan fontos.

Szakosztályvezetőként milyen „sport tavaszra” számítasz?

Sérülésmentes tavaszt kívánok magunknak!

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069