LABDARÚGÁS

ÉRTÉKELŐ

2020

A folyamatos fejlődés a cél labdarúgóinknál

Tapasztalatszerzés és a biztos alapokra építkezés jellemezte 2020 második felében a Tatai AC labdarúgó szakosztályát. A világjárvány a labdarúgók életére is rányomta bélyegét, de a tervszerű munka folytatódik, aminek remélhetőleg már a tavaszi szezonban láthatjuk a jeleit – foglalta össze az elmúlt fél év történéseit Csákány József szakosztályvezető.

Tatai AC: - A világjárvány miatt tavaly tavasszal hirtelen szakadt félbe a bajnokság. A „lefújáskor” a Tatai AC a tizenegyedik helyen állt. Szerencsére ősszel újra visszatért az élet a focipályákra, a most zárult fél szezon végén ismét a tizenegyedik pozícióban áll a csapat. Mindent egybevetve hogyan értékeled a szezont?

Csákány József szakosztályvezető: - Fiatal, formálódó csapatunknak egyáltalán nem tett jót a csonka tavasz és ősz! Fiataljainknak nagyon sok játékpercre lenne szüksége ahhoz, hogy a felnőtt mezőnyben is rutint és kellő tapasztalatot szerezzenek. Önbizalomhiánnyal is küzdöttünk, ami csak azzal fejlődhet, ha a fent említettek megszerzésével a győzelmek a sikerélmények száma is nő. Kár lenne a mindenkori tabellát figyelnünk és azon aggódni, hogy éppen milyen pozícióban állunk, mert bár fontos a számokban mért eredmény, legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjünk és egy igazán remek kis közösséget építsünk tatai, saját nevelésű fiataljainkból. Ha ezt elérjük, akkor az már siker és ezzel együtt az eredmények is jönni fognak.

A bajnokságban 21 gólt lőttünk, ezzel nagyjából hoztuk a mezőny átlagát, viszont a kapott 50 gól soknak tűnik. Hogyan értékeled a védelem, illetve a támadósor teljesítményét?

- Nehéz lenne külön-külön értékelni az egyes csapatrészeket, mert egy csapatként érjük el sikereinket és egy csapatként veszítünk. Ha nincs meg a csapatrészek közötti összhang, akkor nem is lehet más eredmény, mint vereség. Wéber Roland vezetőedzőnk és a csapat hétről hétre azon dolgozik, hogy a lőtt és kapott gólok közötti arány megforduljon, hogy akár már tavasszal ez az eredményeinkben is megmutatkozzon.

Melyik mérkőzésen értünk el bravúrt, és hol gondolod, hogy nem sikerült megvalósítani az előzetesen megbeszélteket?

- Kevés győztesen megvívott mérkőzést könyvelhettünk el, de ezeken a találkozókon valami extra lelkesedéssel és hatalmas szívvel játszottunk. Nem mintha a többi mérkőzésen nem lett volna így, de az igazság az, hogy nagyon hullámzó volt a teljesítményünk, ami akár egy mérkőzésen belül is érzékelhető volt. Nagyon sok találkozón mi szereztük meg a vezetést, jól játszottunk, de elvitt minket a hév és a rutintalanságnak köszönhetően végül vereséget szenvedtünk. Voltak olyan összecsapások, amin véleményem szerint jobban teljesítettünk ellenfelünknél, mégis vereséggel hagytuk el a pályát. Sajnálatos, hogy az előzetesen „kötelező győzelem” kategóriába tartozó meccseken sem szerepeltünk a várakozásnak megfelelően, így értékes pontoktól estünk el. Ezekben (is) feltétlenül javítanunk kell a tavaszi szezonban.

Milyen igazolásokat/erősítéseket terveztek a téli szünetben?

- Már az erősítést jelent számunkra, hogy az ősszel sérülés vagy betegség miatt hosszabb ideig távolmaradóink (Hauzer Martin, Suhai Viktor és Nagy Bálint) visszatérhetnek a csapatban. Örülünk, hogy új igazolásként Visnyovszki Erik is igent mondott hívásunkra és az évek óta nálunk futballozó testvére, Máté mellett a folytatásban ő is minket erősít. Nagy visszatérőink is vannak hiszen Tóth Ádám Oroszlányból, míg az örökifjú Valakovics Tibor Kocsról tér „haza”. Velük egyértelműen tovább bővülhetnek variációs lehetőségeink és a 20 fős keretben immár egészséges versenyhelyzet alakulhat ki a csapatba kerülésért.

U19-es fiaink szintén a tizenegyedik helyről várják a folytatást, ők hogyan teljesítetek meglátásod szerint?

- Nagy átalakuláson ment keresztül ifjúsági csapatunk is. Az idei szezonra több tehetséges fiatal, akik egyébként még ifjúsági korúak, már a felnőtt kerethez kerültek. Több új játékos érkezett az U16-os korosztályból és új edző, Schäffer Péter vette át a csapat irányítását. Létszámunk, edzéslátogatottságunk és az elvégzett munka is kiválónak mondható, de még nem tudunk igazán csapatként működni a tétmérkőzéseken. Az őszi szezonban elért eredmény nem tükrözi hűen a csapat valódi tudását. Sokkal több van ebben a csapatban, de még nem állt össze minden ahhoz, hogy ezt eredményekben is megmutassa. Hiszem, hogy a befektetett munka idővel eredményességben is megmutatkozik majd és akár már tavasszal szép sikereket ünnepelhetünk.

U15-ös és U14-es csapataink nagy fába vágták fejszéjüket, amikor ősszel elindultak a serdülő II. osztályban, az ellenfelek között ott volt az Újpest, a BVSC vagy éppen a Tatabánya. Hogyan sikerült ez az erőfelmérő?

- Belevágtunk a nagy kalandba és nem bántuk meg! Hétről hétre jó körülmények között, erős, igazán rangos ellenfelekkel játszhatunk tétmérkőzést, ami az élményszerzés mellett egyértelműen segíti játékosaink fejlődését. Annak ellenére mondom ezt, hogy ritkán hagyhattuk el győztesen a pályát, de ez nem szegte kedvünket és még nagyobb elszántsággal vártuk a következő hétvégi találkozót. Ne felejtsük el, hogy mi a megyei, csökkentett pályás bajnokságból és a Bozsik tornákról érkeztünk meg a nagypályás serdülő II. osztályba, így nem is lehettek vérmes reményeink. Tanulni és folyamatos nyomás alatt, tétmérkőzéseken szeretnénk fejlődni, hogy akár már a következő szezonban vagy egy magasabb korosztályban kamatoztatva a megszerzett tudást lépésről lépésre váljanak játékosaink sikeres TAC-os felnőtt labdarúgókká.

A fiataloknál kiemelten fontos a felmenő rendszerű képzés: az U14 alatti korosztályok hogyan szerepeltek?

- Bozsik korosztályos csapataink évről évre nagyszerű létszám mellett folyamatosan jól teljesítettek az egyes tornákon, fesztiválokon. Ki kell emelnem azt az áldozatos edzői munkát, amit a korosztályokkal foglalkozó edzőink végeznek. Ők azok az edzők, akik nem az eredményeikkel és nem a hangos sikerekkel kerülnek a címlapokra, de a labdarúgás fejlődése szempontjából az egyik legértékesebb munkát végzik. Ők azok az edzők, akiken áll vagy bukik egy ifjú labdarúgó sportág iránti elköteleződése. Gazda-Pusztai Zsolt, Willi Attila, Hartmann Péter, Ligacs Béla, Zuggó János és Wéber Roland keze alatt több tehetséges labdarúgópalánta bontogatta már és jelenleg is bontogatja szárnyait, akikkel a következő években reményeink szerint szárnyalhatnak majd a serdülő II. osztályban vitézkedő csapataink.
Sajnálatos tény viszont, hogy a Covid járványtól való félelem rányomta bélyegét az edzéslátogatottságra és a létszámunkra is, de bízom benne, hogy rövid időn belül visszatérhetünk a normális kerékvágásba és ezzel a pályára is visszatérnek a gyerekek.

A szakosztály női felnőtt csapata a megyei bajnokságban szerepel, ők milyen tapasztalatokat gyűjtöttek az elmúlt hónapokban?

- A felnőtt női csapat elindításával célunk volt az utánpótlás korosztályból „kiöregedő” játékosok, valamint a sportág iránt érdeklődő hölgyek edzéslehetőségének biztosítása és szervezett keretek közötti versenyeztetése. Azt kell mondjam, hogy még ismerkedünk a helyzettel és keressük utunkat… Van egy szűk létszámmal működő csapatunk, akik nagyon elszántak és elhívatottak. Rájuk lehet építeni. Amennyiben a kezdeti nehézségek és sikertelenségek ellenére kitartóak leszünk, akkor hiszem, hogy megtudjuk alapozni a női felnőtt labdarúgás jövőjét szakosztályunkban és a feltörekvő ifjak segítségével szép sikerek várhatnak ránk.

Női utánpótlás együtteseink remekeltek, az U18-asok a harmadik, U-15-öseink pedig az élről várhatják a tavaszi rajtot. Hogyan értékelnéd az ő teljesítményüket?

- Mondhatni női UP csapataink hozták a kötelezőt, mert az elmúlt évek eredményei alapján joggal várhattuk az élmezőnybe lányainkat. A korosztály magja évek óta együtt van és nagyszerű közösséget alkotnak, így a szép sikerek ennek is köszönhetőek. UP csapatainkból több játékosunk rendre két fronton is pályára lép, sőt vannak olyan lányok, akik rendszeresen a felnőtt csapatot is erősítik. Lányaink minden dicséretet megérdemelnek mert olykor erőn felül a heti rendszeres foglalkozások mellett több alkalommal is pályára léptek, de ezzel dacolva mindkét korosztályban eredményesek is tudtak maradni.

Összességében milyen tervekkel vág neki a Tatai AC labdarúgó szakosztálya a 2021-es évnek, mik a célkitűzések a tavaszra?

- Már az örömteli célkitűzés lehetne az egész futballtársadalom számára, ha a bajnokságok az eredeti tervek szerint tudnának folytatódni és annak rendje és módja szerint zárulnának le. Jó lenne nézők előtt és a megszokott keretek között mérkőzéseket rendezni, amire a jelen állás szerint vajmi kevés esély van!

- A csapatainkat érintő célkitűzések alapjaiban nem változtak az elmúlt években megfogalmazottaktól. Szeretnénk a város és az egyesület nevéhez méltón, a fair play szellemiségének maximális betartásával szerepelni az adott bajnoki osztályokban. Az őszinte és lelkiismeretesen elvégzett munka eredményét sikerekben megélni.
Infrastruktúra területén célkitűzéseink, új labdarúgó sporttelepünk további fejlesztése. Szeretnénk csapat és taglétszámunknak megfelelő körülményeket biztosítani, hogy sportolóink igazán ideális körülmények között készülhessenek és versenyezhessenek! Nagy öröm számomra, hogy az elmúlt év őszén újjáalakult elnökségünk, Madar Gábor Elnök úr vezetésével elkötelezett a fejlesztési tervek megvalósulása mellett és mindenki azon dolgozik, hogy álmaink valóra válhassanak.

Jó egészséget és vírusmentes futballtavaszt kívánok minden sportolónknak, szurkolónknak!

Hajrá Tata! Hajrá TAC!

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069

Linkek

TAO
Kapcsolat