ASZTALITENISZ

ÉV VÉGI ÉRTÉKELÉS

2018

Nyári felkészülés, azaz ki mint vet, úgy arat…

A tervezés minőségében, az elvégzett munka mennyiségében és feltételek tekintetében is „történelmi” volt a nyári időszak egyesületünk életében. Július utolsó hetétől több helyszínen, eltérő szereplőkkel, de gőzerővel készültünk az előttünk álló feladatokra – foglalta össze a nyári felkészülés tapasztalatait Jakab Csaba, a Tatai AC asztalitenisz szakosztályának vezetője.

1, Edzőtáborok

Adamik Csenge a válogatott edzőtáboraiban töltötte a nyarat, készülve élete első Európa-bajnokságára. A nálunk folyó szakmai munka elismerése az is, hogy játékosunk mellett az utánpótlás és felnőtt női válogatott folyamatosan igényt tartott Sipos Viktor szakmai munkájára és jelenlétére a felkészülés során. A játékosunk és az edzői team közös munkájának eredményeképpen Csenge tisztességesen helytállt a kolozsvári kontinens viadalon. Párosban a 9-16. helyen, míg csapatban a 15. helyen végeztek. A női utánpótlást felügyelő Szily György főleg a serdülő lányok – közöttük Csenge - hozzáállásával, mentalitásával volt elégedett. Reméljük, hogy a következő Eb-n ez még jobb eredményekben is megnyilvánul majd!

A többi utánpótlás játékosunk a strand helyett a dági sportcsarnokban rendezett egy hetes edzőtáborban törölgette homlokáról az izzadtságot. Egykori játékosunk (Pósfai Zsolt) klubjával közösen szervezett és lebonyolított felkészülési táborban kiderült, hogy fiataljaink felnőttek a versenysporthoz szükséges komoly alapozáshoz és az is, hogy edzői – és felnőtt játékosállományunk képes magas színvonalon lemenedzselni egy ilyen rendezvényt. A tökéletes ellátásról és logisztikáról – mint általában – szülői gárdánk gondoskodott.

A fizikai és technikai gyakorlatok mellett komoly szerepet kapott a mentális felkészítés is. A csapatépítést több szabadidős program erősítette, így összességében tartalmas és hasznos egy hetet töltöttünk Dágon.
A nyár hátralévő rézében Jankus Dóra, Varsányi Dani, Lentulai Bence és Katona Máté bekapcsolódott a MOATSZ által szervezett Regionális Utánpótlás Fejlesztő Programba is. Ezeken az összetartásokon bebizonyosodott, hogy jó úton járunk a szakmai építkezésben, van feladatunk még bőven, de játékosaink magatartásával, elhivatottságával sosem volt probléma, sőt többször példaként említették őket a táborok szakmai vezetői. A programhoz az edzői hátteret Sipos Viktorral közösen és felváltva adtuk.

Nyári edzőtáborainkat a Krebs Zoltán által menedzselt tatai nemzetközi táborban zártuk, ahol versenyző fiataljaink olyan kiváló edzők keze alatt pallérozódtak, mint Holló Zsolt, Bátorfi Csilla és Gárdos Péter. Valószínűleg elégedettek lehettek az egyesület által biztosított körülményekkel, mert 2019-re már le is kötötték az időpontot a következő táborra. Reméljük, fiatal játékosainknak motivációt jelent, ha részesei lehetnek ezeknek a programoknak és értékének megfelelően tudják kezelni az egyesület és a családi háttér ilyen irányú erőfeszítéseit.

A szezont – szeptember 1-jén – a már hagyományosan az Eötvös-csarnokban megrendezett szenior ranglistaversennyel nyitottuk, ahol játékosaink közül Nagy Balázs és Krebs Zoli állhatott a dobogón. A vendéglátásunk „országos hírű”, így nem meglepő, hogy több átigazolási szándék fogalmazódott már meg a szülői-rendezői gárdára vonatkozóan!

2, Szorgos hétköznapok

Edzéseinket úgy próbáltuk megszervezni, hogy mindenki a képességeinek és céljainak megfelelő támogatást megkaphassa. Maximálisan próbáltuk tolerálni az iskolai, zeneiskolai, munkahelyi, családi és egyéb elfoglaltságokat, cserében a családok is rugalmasak voltak kéréseinkkel szemben. Az igazat megvallva kevesen voltunk Sipos Viktorral ketten erre a tömérdek feladatra. Ha szeretnénk megtartani, emelni a szakmai munka színvonalát, akkor a humán erőforrást pótolnunk kell.

A szezon folyamán bekövetkező változások az egyesület életében – az aikido és az atlétika szakosztály kiválása, illetve átalakulása – döntő mértékben nem befolyásolta lehetőségeinket, ami a teremhasználatot illeti, de azt leszögezhetjük, hogy novemberben és decemberben rugalmasabban tudtuk szervezni az edzéseket. Fontos látnia mindenkinek, hogy a teremhasználatnak racionálisnak és költséghatékonynak kell lenni a jövőben is. Az átalakulás során az egyesület új vezetése igyekezett megteremteni a zavartalan működés feltételeit. Igaz ez a szakosztályra is, mert ebben a félévben egy rendkívül visszafogott költségvetés mellett teljesítettük az egyre bővülő szakmai feladatainkat. Ez nem mehetett volna a szülői közösség és a szakosztályt patronáló magánszemélyek, vállalkozások támogatása nélkül! Szimbolikus esemény volt a terem világításának korszerűsítése, amely ennek az összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg.

3, Legkiemelkedőbb egyéni eredményeink

A szakosztály működésében a leghangsúlyosabb rész az utánpótlás nevelés. Az egyéni versenyek során először azokat a feltételeket teremtjük meg (anyagi és személyi), amelyek az ő versenyeztetésüket biztosítja. Ennek megfelelően itt születtek a legjobb eredmények is:
Adamik Csenge – a serdülő leány válogatott tagjaként – több nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő eredményt. Ilyen volt a horvátországi és szlovákiai, ahol dobogóra is állhatott! Magyarországi eredményeink közül kiemelkedik a Bükön rendezett országos serdülő ranglistaverseny, ahol Csenge egyesben, Jankus Dórával pedig párosban diadalmaskodott, valamint az orosházi országos serdülő ranglistaverseny, ahol szintén a leány egyes kategória bajnoka lett.

Csapatbajnokságok

Öt csapatot indított a különböző bajnokságokban idén a Tatai AC asztalitenisz szakosztálya. Együtteseink kiválóan szerepelnek, a nők félidőben vezetnek, a férfiak második helyen állnak az NBI nyugati csoportjában. Szintén őszi első a TAC IV. a megyei bajnokság II. osztályában, a TAC III., illetve a TAC II. pedig a megyei I-ben, illetve az NBII észak-nyugati csoportjában állt helyt. „A szezon elején olyan struktúrát szerettünk volna felállítani, amely minden játékosunk számára biztosítani tudja a fejlődéséhez, motivációjához szükséges kihívást” – értékelte a csapatokat Lukács Csaba szakosztályvezető.

„Félévi eredményeink azt igazolják, hogy reális volt a célkitűzés, jó szakmai előkészítés előzte meg a tervezést és az igazolásaink is jól sikerültek. Ebben az évben csatlakozott egyesületünkhöz Gajdos Borbála és Pattantyús Petra és kölcsönjátékosként Krebs Bálint” – tette hozzá a szakember.

Női NB I, nyugati csoport:

Újkori történetünk során először indítottunk női bajnokságban csapatot. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy két serdülő korú játékosunk női bajnokságban edződhessen. Olyan csapattársakat kerestünk melléjük, akiktől az asztalok mellett és azon kívül is tanulhatnak lányaink. Bori és Petra bekapcsolódott az edzésekbe is és –reméljük- otthonra is találtak az Öreg-tó partján… Nehéz tavasz elé nézünk, mert innentől mindenki a favoritot akarja legyőzni. Reális célnak tűnik a felső házi rájátszás, de ezért minden játékosunknak a maximumot kell nyújtania edzésen és mérkőzésen is.

Férfi NB I, nyugati csoport:

Az első mérkőzés előtt a beszélgetésink során azt a célt tűztük ki a csapat elé, hogy ismételje meg tavalyi bravúros teljesítményét és teleljünk bennmaradó helyen az NB I-ben. Felvázoltunk több lehetséges forgatókönyvet, de az igazat megvallva, a dobogó második foka félévkor nem volt a reális elképzelések között. Tudjuk, hogy szinte minden kritikus mérkőzés „ide billent”, s nem vonhatunk le rossz következtetéseket, de nagyon büszkék is vagyunk a fiúk őszi menetelésére!

Férfi NB II, észak-nyugati csoport:

Tudtuk, hogy nehéz évre számíthatunk a csoportban. Sok a jó játékos, nincs könnyű meccsre lehetőség. Hoztuk a kötelezőket, de bravúrra már nem futotta. Reális helyen vagyunk, amelyet jó lenne megtartani a tavaszi szezonban, ami azt jelenti, hogy a 6-8. hely valamelyikéért leszünk harcban.

Megyei I. osztály:

A Tatai AC III. csapatánál Varsányi F. Dániel számára kellett megtalálnunk a továbblépés lehetőségét. Erre a legmegfelelőbbnek a tavalyi megyei első osztályban bronzérmes csapatunk tűnt, bár azzal, hogy Licul Kucera László kölcsönjátékosként a Tardos csapatát erősíti, játékerőben picit gyengültünk. A Bánfalvi Péter, Senkál Lajos, Szendi János, Vincze Attila összetételű gárda nehezen kezdte az őszi szezont, de fokozatosan javulva a középmezőnyben telel. Dani minden mérkőzésen asztalhoz állt, s ha letisztul a játéka, eredményesebbé is válik a tavasz folyamán.

Megyei II. osztály:

A képlet hasonló volt, mint a III. csapatunknál: 13-14 éves fiataljaink (Alföldi István, Katona Máté, Lentulai Bence) egy kevés rutinnal és tapasztalattal kiegészülve (Jankus Balázzsal és Lukács Csabával), heti rendszerességgel megméressék magukat a felnőtt bajnokságban. Az első hely még a szakvezetés elképzeléseit is felülmúlta! Különösen Lentulai Bence fejlődése volt kiemelkedő, de Alföldi István és Katona Máté is nagyot lépett előre a félév során.

Korábbi értékelők:

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069

Linkek

TAO
Kapcsolat