KÉZILABDA

ÉRTÉKELŐ

2021

Remek év után újabb nagy feladatok előtt a szakosztály

Hosszú idő után érmet szerzett a férfi felnőtt csapat, az ifik helytálltak az első osztályban, a serdülőknél megkezdődött a legfiatalabbak beépítése a csapatba, a lányok pedig egyre jobb és érettebb játékot mutatva szereztek szép győzelmeket - eredményes és sok munkával teli évet zárt a Tatai AC kézilabda szakosztálya. Az idei év is komoly kihívásokat tartogat, a felnőtt bajnokságot átszervezik, és utánpótlás szinten is nagy erőpróbák várnak a fiatalokra - mondta évértékelőjében Somogyvári Tamás, a szakosztály vezetője.

Tatai AC: - Hét év után újra érmet szerzett a férfi csapat az NBI/B-ben. Hogyan látod a fiúk teljesítményét az eredeti célkitűzésekhez tükrében?

Somogyvári Tamás szakosztályvezető: Az elmúlt években mindig az volt a célkitűzésünk, hogy lépjünk előre az előző évhez képest, folyamatosan építkezzünk. Nem könnyű feladat még „békeidőben” sem, hiszen játékosmozgás minden évben van egy csapatnál, egyik évben kisebb, a másikban nagyobb mértékben. Ennek ellenére mindig tudtunk egy kicsit fejlődni. Már az előző évben is éremesélyesek voltunk, de akkor még a vírus miatt felfüggesztették a bajnokságot. A 2020/2021-es idényben viszont sikerült fellépni a dobogóra. Annak különösen örülök, hogy nemcsak a TAC kézilabda szakosztályának volt fontos és örömteli ez az eredmény, hanem az egész klubnak és Tata városának egyaránt. A kézilabda nagy hagyományokkal rendelkezik a városban és remélem, hogy ezzel az eredménnyel folytattuk ezt a tradíciót.

A pandémia miatt az utánpótlás csapatok idén sem tudták befejezni a szezont. A bajnokság félbeszakadásakor az NBI-ben szereplő ifik a 11-ik, az NBI/B-ben induló serdülők a harmadik helyen álltak. Milyennek értékeled az idényüket?

Esztétikailag nyilván jól mutat így a tabella, azonban a lejátszott mérkőzések eltérő száma miatt ez megtévesztő, hosszú távú következtetést hiba lenne belőle levonni. Számomra a pozíció helyett fontosabb az adott helyzetben mutatott játék, a fejlődés, melyben az irányt mindenképpen pozitívnak vélem.

Elég szembetűnő volt a változás a lőtt gólok számában, összességében a tavalyi 27.3-as átlagot 30 fölé emeltük, egészen pontosan 30.14-re. Meglátásod szerint hogyan teljesített ez a csapatrész?

Ifjúsági csapatunk az utolsó néhány mérkőzésre már felvette az első osztály ritmusát és nagy valószínűséggel bent is maradtunk volna, sőt, talán középmezőny is elérhető volt. De ezt már sajnos nem tudjuk meg. Serdülő csapatunknál úgy határoztunk, hogy a tavaszi szezont a fiatalabb játékosokkal próbáljuk végigjátszani, hogy minél jobban fejlődjenek. Sajnos itt is közbe szólt a vírushelyzet.

A lányoknál ifi csapatunk az NBII-es ifjúsági bajnokságban játszott. Az ő indításuk mennyiben vetíti előre a női szakosztály újbóli kibővítését?

Igen, a kapott gólok számának növekedése nem tölt el örömmel, itt mindenképpen fejlődnünk szükséges. Az egy-egy elleni védekezésben voltak deficitjeink, sokszor nem voltunk elég agresszívak, a sok hiányzó miatt edzéseken nem volt mód megfelelő hőfokon gyakorolni ezt a játékelemet.

A lányok is nagyon szépen fejlődtek és egyre jobban csapattá értek a bajnokság második felére. Célunk, hogy női vonalon minél előbb NBII-es felnőtt csapatunk legyen.

Ejtsünk szót a kisiskolás lány és fiú bajnokságokról. Hogyan illeszkedtek ezek a megmérettetések a Tatai AC utánpótlás programjába?

A pandémia sajnos a legkisebbeket érintette a legjobban, hiszen itt még főleg az iskolában tartjuk az edzéseket. Mivel az iskolák bezártak, így a tornatermekben sem tudtunk edzeni. Emellett sok szülő érthető módon nem is engedte gyermekét edzésre. Itt szinte újra kell építkezni, de nem szomorkodunk, hanem dolgozunk tovább.

Milyen tervekkel vág neki a Tatai AC kézilabda szakosztálya a következő, most már remélhetőleg teljes 2021-22-es idénynek?

Női vonalon szeretnék ismét felnőtt csapatot indítani. Első évben a megyei bajnokságban. A nőknél egyre többen vagyunk, a 2021/2022-es szezonban az ifjúsági csapatunk mellett serdülő csapatunk is lesz. Bízom benne, hogy az idei szezonban néhány ifjúsági játékosunk kellő tapasztalatot szerez a felnőtt bajnokságban ahhoz, hogy felnőtt korú játékosokkal kiegészülve a későbbiekben indulni tudjuk a NBII-es osztályban.

A férfiaknál egy igen nehéz bajnokság elé nézünk. Átalakítják az NBI/B-s mezőnyt. Két 10 csapatos bajnokság lesz az idén. Az első 5-5 helyezett a felső-, a 6-10. helyezettek pedig az alsóházban folytatják. Ebből kialakítva a 2022/2023-a idényben egycsoportos, 16 csapatos NBI/B osztály lesz. Célunk, hogy a TAC is ott legyen. Alapvetően az alapszakaszban az 1-5. helyen szeretnénk végezni. A rájátszásban pedig úgy gondolom, hogy az éremszerzés bravúr lenne, de természetesen megcélozzuk.

Értékelés – női kézilabda

Veretlenül nyerte meg a bajnoki címet a Tatai AC női kézilabda csapata a megyei bajnokságban, a gólkirálynő pedig Zink Viktória lett 155 góllal. A következő szezonban is a hasonlóan tudatos és eredményes játék a cél, emellett pedig folytatódik a fiatalok beépítése a nagy csapatba – mondta az évet értékelve Gubicza István vezetőedző.

TAC: - Bajnokként, veretlenül zártuk második szezonunkat a megyei bajnokságban. Tavaly harmadikok voltunk, a mostani bajnoki cím mennyire volt benne a csapatban előzetesen?

Gubicza István vezetőedző: - A TAC női kézilabdacsapata a 2017-2018-as bajnoki szezont a Komárom-Esztergom megyei bajnokságban versenyezte. Az évadban 5 csapat nevezett: az Ács két csapattal, a Kisbér, a Környe és mi. Mivel az előző évben előttünk végzett két csapat nem indult (a Dorog II. feloszlott, az Esztergom feljutott az NBII-be), az ellenfelek ismeretében reális célkitűzésnek tűnt a bajnokság megnyerése.

A legkevesebb gólt kapta a csapat, 34 kiállítással pedig a középmezőnyben állunk. Hogyan értékeled a csapat őszi védekezését?

- Csapatunk egyik erőssége volt a védekezésünk, amit minden mérkőzés előtt külön kértem és hangsúlyoztam. A két belső pozícióban főleg Varga Bettina és Zink Viktória vitte a prímet kemény ütközéseikkel, jó ütemű fellépéseikkel. Természetesen az egész csapat nagyon hatékonyan és okosan védekezett. Kiemelném még a folyamatosan magas szintű kapusteljesítményt! Ezek nélkül nem tudtuk volna megvalósítani a másik erősségünket, a gyorsindításokat, lerohanásokat.

A mezőnyben mi dobtuk a legtöbb gólt, a gólkirályi címet 155 góllal Zink Viktória szerezte meg. A keretből összesen 19 játékos dobott gól, megítélésed szerint a támadósor hogyan teljesített?

- A gyors játékuknak köszönhetően mi lőttük a legtöbb gólt. A gólkirálynő Zink Viktória lett, de örömömre szolgált, hogy egyre többen kivették a részüket a szezon második felében a góllövésből beálló, szélső, lövő és irányító pozíciókból is.
Sajnos a szezonban két fiatal játékosunk komoly sérülést szenvedett. Őket szerettem volna beépíteni a csapatba. Ezt a teljes gyógyulásuk után valósítjuk meg. Ennek ellenére vannak ügyes trónkövetelők, akik már teljesítményükkel és hozzáállásukkal a felnőtt csapat tagjai.

Ifi csapatunk a felnőttekhez képest egy osztállyal feljebb indult, ősszel nyolc, tavasszal három pontot szereztek. Mi volt az elvárás és mennyire sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?

- Az ifjúsági csapatunk a női ifjúsági III. osztályban indult. Előzetes várakozásom a középmezőny volt. Amennyiben a csapatból minden játékosra mindig számíthattam volna - edzéseken és mérkőzéseken -, ez a cél elérhető lett volna. Sajnos a sérülések, a hozzáállásbeli hiányosságok miatt az alsó harmadba kerültünk a tavaszi szezonban.

- Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a játékosoknak, akik edzéslátogatottságukkal, a mérkőzéseken való részvételükkel (akár sérülten, betegen is) segítették csapatukat, egymást! Sajnos, többre hivatott játékosok váltak ki a csapatból – de hát „nem akarásnak nyögés a vége”!

Milyen igazolások/erősítések várhatók a szünetben? Milyen típusú csapat áll össze elképzeléseidben?

- Mivel a következő szezonban is a megyei bajnokságban fogunk szerepelni, nem tervezünk nagy változást a keretben. Bárkit szívesen látunk, aki fizikailag és emberileg vállalja a munkát, a mi értékrendünket. Számítok a sérültjeinkre, és bízom a mielőbbi felépülésükben. Az ifjúsági csapatban kellene néhány jó felfogású új játékos, akiket mielőbb beépíthetnék a csapatba!
Gratulálok a csapatomnak az elért eredményhez! Az ideinél több közös munkát és hasonló sikereket kívánok az előttünk álló szezonra!

Korábbi értékelők:

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069

Linkek

TAO
Kapcsolat