KÉZILABDA

ÉRTÉKELŐ

2022

A felsőház elérése a cél

Változatos ősz után negyedik helyen áll a Tatai AC férfi kézilabda csapata az NBI/B nyugati csoportjában. A bajnokság átszervezése miatt izgalmas tavasz várható, az alapszakasz végén a Tatai AC mindenképpen a felsőházi rájátszásba jutó csapatok között szeretne lenni – mondta értékelőjében Sibalin Jakab vezetőedző.

Tatai AC: - Az idei év vízválasztó lesz, hiszen a bajnokság legvégén egycsoportossá olvad össze a másodosztály mezőnye. Ahhoz, hogy biztosan megtartsuk a tagságunkat, az alapszakasz végén a legjobb ötben kell végezni. A meccsek kétharmadán vagyunk túl, a csapat a negyedik helyen áll, hogyan értékeled a fiúk teljesítményét az év elején megfogalmazott célok figyelembe vételével?

Sibalin Jakab vezetőedző: Véleményem szerint a bajnokság kezdete előtt minden csapat célja az volt, hogy szeretne mindenképpen az első ötbe kerülni. Az első három helyezett meglátásom szerint ezt a célt már nagy valószínűséggel elérte, míg mögöttük nagyon szoros a mezőny, hiszen a negyedik és a nyolcadik helyezettet csupán három pont választja el egymástól. A mi célunk mindenképpen az, hogy ezt a mostani negyedik helyünket próbáljuk megtartani.

Az eddig lejátszott 12 találkozón hat győzelem, egy döntetlen és öt vereség a mérleg. Mely mérkőzéseken maradtunk el a várakozásoktól és mely találkozókon ment az átlagnál jobban a kézilabda?

- Azt tapasztalhattuk, hogy nincs könnyű mérkőzés, minden alkalommal vért kell izzadni a sikerért, sokszor tényleg nüanszokon múlik, hogy győztesen vagy vesztesen hagyja el a csapat a pályát. Úgy gondolom, hogy idegenben a Balatonfüred ellen jól teljesítettünk, míg hazai pályán talán a Százhalombatta és a Szigetszentmiklós ellen ment legjobban a játék. A legsúlyosabb vereségünket azonban éppen Szigetszentmiklóson szenvedtük el. Hazai pályán a PLER elleni vereségünk a legfájóbb, hiszen itt végig benne volt a pontszerzés lehetősége, míg a Győr esetében szinte semmit sem sikerült megvalósítanunk a korábban gyakoroltakból.

12 mérkőzésen 315 gólt lőttünk, ezzel a tíz csapat közül a nyolcadik legeredményesebb támadósor a miénk. Meglátásod szerint hogyan teljesített ez a csapatrész?

- Lövőerőben elmaradunk a riválisok többségétől, nekünk minden gólért keményen meg kell küzdenünk. Természetesen szeretnénk előrébb lépni itt is. Elsősorban a direktben történő gyors indítások, illetve a rendezetlen védelem elleni befejezéseknél vannak még tartalékaink.

A védelem összesen 306 gólt kapott, ezzel viszont ott vagyunk a legjobbak között. Mi volt a kulcs ennek a csapatrésznek a jobb teljesítményében?

- Úgy vélem, ennek a csapatrésznek a teljesítménye fogja meghatározni a további eredményességünket is nagy részben. Talán abban fejlődtünk a korábbiakhoz képest, hogy többfajta védekezési rendszert tudtunk sikeresen alkalmazni, akár egy-egy mérkőzésen belül is. Amikor ez működött, akkor a kapusaink is jól teljesítettek.

Mi dönthet az alapszakasz végén, a Tatai AC-nak mennyi esélye van közvetlenül bejutni az NBI/B 2022/23-as mezőnyébe?

- A célunk természetesen az első ötbe kerülés, ennek elérése a saját kezünkben van. Ehhez mindenképpen szükséges az ún. kötelező mérkőzések megnyerése (ez sokszor a legnehezebb), illetve minimum egy győzelem a jelenleg első három helyezett csapat valamelyike ellen. Nem könnyű feladat, de sok munkával, kitartással, hittel elérhető cél.

Remek őszt zártak női csapataink

Kiváló teljesítménnyel az első helyen zárta az őszi idényt női felnőtt csapatunk, a rövid kihagyás után újraalakult együttes veretlenül, pontveszteség nélkül vezeti a közös, Fejér-Komárom megyei bajnokságot. A felnőtteknél a bajnoki cím, a tavaszt a második helyről váró váró ifistáknál a dobogó elérése a cél – mondta értékelőjében Kulcsár Gyöngyi csapataink edzője. Kiemelte, hogy a remek eredmények mellett az is örömteli, hogy mindkét gárdában jó mentalitású, egymásért küzdeni tudó játékosok alkotják a közösséget.

TAC: - A női szakosztály életében az egyik legjobb hír az, hogy újra van felnőtt csapatunk, a másik pedig, hogy az idén újraalakult gárda parádésan szerepel és pontveszteség nélkül vezeti az összevont Fejér-Komárom megyei bajnokságot. Hogyan értékeled a lányok teljesítményét az év elején megfogalmazott célok figyelembe vételével?

Kulcsár Gyöngyi, vezetőedző: - Nagy öröm volt számomra is a felnőtt női csapatunk megalakulása és természetesen az őszi szereplése is, amely minden várakozásunkat felülmúlta. Amikor a célokat fogalmaztuk, a vezetőség részéről annyi elvárás volt, hogy építsek csapatot és pár éven belül próbáljuk meg kiharcolni az NBII-es indulás jogát. Mindössze 6 felnőttkorú játékossal kezdtük el a felkészülést augusztusban, kiegészülve az ificsapat tehetséges fiataljaival és igyekeztünk olyan játékosokat találni, akik mind játéktudásban, mind mentalitásban illeszkednek a játékrendszerünkhöz és a pályán és azon kívül is példát tudnak mutatni a fiatalabb generációknak is.
A felkészülés során már láttam előjelét a jó szereplésnek, nagyon jól és nagy kedvvel dolgoztak és pár hét alatt remekül összecsiszolódtak. Az első mérkőzésünk előtt azért természetesen volt bennünk egészséges izgalom, de annyira jól sikerült, hogy ez megalapozta a lányok önbizalmát, láttuk, hogy jó úton haladunk és alapja volt a további sikeres szereplésünknek is.
Szeretném itt mindenképpen megemlíteni a fiataljainkat: Rácz Rebi, Ungor Gréti, Simon Niki, Jagodics Dorina, Szivek Anikó és Tompa Anna az ifi mellett a felnőtt csapatot is végig segítették.

11 mérkőzés 11 győzelem – ebből nehéz többet kihozni. Mégis, meglátásod szerint mely mérkőzéseken ment az átlagnál jobban a kézilabda, illetve mely mérkőzések voltak az igazán fokmérői a csapat tudásának?

- 11 mérkőzés, 11 győzelem, nehezen tudok választani vagy kiemelni, mert mindegyik másért volt értékes számunkra.
De, ha mégis kell egyet említeni, az a nagy rivális, Velence elleni bajnoki mérkőzésünk lenne, ami nem a szép játékról szólt, viszont olyan hozzáállást, példamutató küzdést, megbonthatatlan csapategységet mutatott, amit számomra katartikus élmény volt a kispadon megélni és biztos vagyok benne, hogy a lányokban is maradandó emléket hagyott.

- 11 mérkőzésen 389 gólt lőttünk, ezzel messze a legeredményesebb támadósor a miénk.

Meglátásod szerint hogyan teljesített ez a csapatrész?

- Külön megemlíteném, hogy 17 éves játékosunk, Százvai Noémi 117 találattal toronymagasan vezeti a góllövőlistát.

- A 11 mérkőzésből 1 mérkőzésünk elmaradt, így ez a gólszám és a közel 40 gólos átlag igazából 10 mérkőzésen jött össze. A legtöbb gólt lőttük és a legkevesebbet kaptuk, nagyon jól mutatja azt a vonalat, amit képviselek: jó védekezés, jó kapusteljesítmény, gyors lerohanások…
Persze azért nem ilyen egyszerű, de a lányok partnerek mindenben, nem tudok tőlük olyat kérni edzésen, amit ne csinálnának meg, és látjuk, hogy megvan az eredménye a sok munkának, így van motiváció is. Ráadásul elérhető közelségbe került a hőn áhított NBII-es szereplés lehetősége is.
Mindenki sokat tett hozzá az őszi sikerhez, de Százvai Noémit ki kell emelnem, fiatal kora ellenére példaértékű a mentalitása és hozzáállása mind az edzésekhez, mind a mérkőzésekhez, csupaszív, mindig mosolygós, igazi csapatember, nagyon nagy erőssége a csapatunknak.

A védelem összesen 199 gólt kapott, ezzel is a legjobbak vagyunk, mi volt a kulcs ennek a csapatrésznek a kiemelkedő teljesítményében?

- A védekezésünk kulcsemberei Kőhalmi Zsófi, Bodányi Reni, illetve Kurcsik Nóri és Nyitrai Viki, az ő határozottságuk és kellő agresszivitásuk nagy mértékben hozzájárul a védekezésünk sikerességéhez. Külön meg kell említenem Halasi Kingát, aki szinte egyedül védte végig a szezont és nyújtott majdnem minden mérkőzésen kiemelkedő teljesítményt.

Ifi csapatunk a harmadosztályban játszik, nagyon biztató ősz után a második helyről várják a tavaszt. Mi volt az elvárás és mennyire sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?

- Ifi csapatomra az idei évben hármas "teher" hárult a kovid szabályozások miatt: amellett, hogy az ifi korosztályban játszottak, helyt kellett állniuk a serdülő mérkőzéseken is, illetve a felnőttekhez is be kellett segíteniük, úgyhogy sokszor nehéz volt összelogisztikázni, hogy ne legyen túl sok a terhelés, de szerencsére sikerült valahogy mindig megoldani.
A tavalyi szezonban voltunk első évesek az ifi mezőnyben, már akkor is elégedett voltam a teljesítményükkel, de ez a félév még szebbre sikerült.
Két vereséggel zártunk, amiből egyik alkalommal egy nálunk jobb képességű csapattól (Lébény) szenvedtünk sima vereséget. Volt viszont egy olyan idegenbeli vereségünk (Százhalombatta), amit nagyon nehezen emésztettem meg, mert nem egy jobb csapattól, hanem egy nálunk sokkal jobban akaró csapattól kaptunk ki és ezt nem tudom elfogadni semmilyen körülmény között.
Voltak nagy beszélgetések a lányokkal, de szerencsére vannak olyan húzóemberek - és itt szeretném kiemelni Rácz Rebekát -, akik fel merik emelni a hangjukat, oda mernek szólni a társaknak, ha nem úgy dolgoznak az edzéseken. Ezt nagyon fontosnak tartom és meg is lett az eredménye, bár sokszor sok hiányzóval, de nagyon szépen összeállt a csapat a további mérkőzéseken és nagyon szép győzelmeket arattunk, ahol mind a támadójátékkal, mind a védekezéssel elégedett voltam.
Sok jó teljesítmény volt, Sebestyén Dóri, Rácz Rebeka, Szivek Anikót majdnem minden alkalommal kiemelhetem, Staudt Zorka a sok hiányzása ellenére szintén meghatározó játékosa volt csapatunknak, Simon Niki irányítójátéka, valamint kapusaink, Bognár Bogi és Cziráki Lantai Tina, akiket szeretnék még megemlíteni, nagy szerepük volt a jó őszi szereplésben.

Milyen célkitűzéssel indultok neki a tavaszi szezonnak?

- A felnőtt csapatnál egyértelmű célunk a pozíciónk megőrzése, ami egészen biztosan sokkal nehezebb lesz, mint volt az őszi szezonban, mellettünk szólhat viszont, hogy a riválisainkat mind hazai környezetben fogadhatjuk majd.
Az ificsapattal a felsőházba kerülés és a dobogós helyezés kiharcolása a cél.

Korábbi értékelők:

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069

Linkek

TAO
Kapcsolat